Web Analytics
Stel direct je vraag


De combinatie van jouw capaciteiten, interesse en persoonlijkheid is heel bepalend voor het maken van een goede studiekeuze.

Studiekeuze

Geert heeft zich aangemeld voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Geert komt samen met zijn moeder langs. Hij vertelt dat hij op dit moment in havo-5 zit, en zich aan het oriënteren is op hbo-studies. Hij heeft gekozen voor het profiel Economie & Maatschappij. Met de exacte vakken heeft hij weinig affiniteit, en met dit profiel kan hij nog veel kanten uit. Geert denkt eraan om een studie te kiezen waarbij hij veel met mensen kan omgaan en dingen kan organiseren. Tegelijkertijd wil hij niet eenzijdig kijken naar studies die alleen daar betrekking op hebben. Geert wil graag in brede zin kijken welke studies goed bij hem passen. Dat kan óf een nieuw inzicht opleveren waarmee andere studies in beeld komen dan tot nu toe, óf een bevestiging opleveren dat hij aan de juiste studies zit te denken. Hij is dan ook op zoek naar een onderbouwd advies over welke studies goed bij hem passen.

Studiekeuzeonderzoek

We hebben ervoor gekozen om een studiekeuzeonderzoek in te inzetten, waarmee we in brede zin gaan kijken naar zijn mogelijkheden. De testdag verloopt rustig en ontspannen. Volgens de psychodiagnostisch medewerker die de testen afneemt, werkt Geert taakgericht door. In de pauze hebben zij een plezierig gesprek.

Resultaten uit het onderzoek

De uitkomsten laten zien dat Geert vooral intellectuele kwaliteiten heeft die goed tot hun recht komen in alfa- en gamma-georiënteerde studies. Zijn exacte kwaliteiten zijn verhoudingsgewijs minder sterk ontwikkeld. Voor Geert komt dit niet als een verrassing; hij heeft niet voor niets de exacte vakken laten vallen. We hebben geconstateerd dat het voor Geert van belang is om inzet te tonen voor een hbo-studie; een studie zal hem niet komen ‘aanwaaien’.  Tegelijk zien we in het onderzoek dat Geert gemotiveerd is om prestaties te leveren, en bereid is om zich daarvoor in te zetten. Dit maakt een advies voor een hbo-studie in een alfa- of gamma-georiënteerde richting voor de hand liggend.

Het belangstellingsonderzoek laat heel duidelijk een bevestiging zien van de ideeën die Geert al had: vooral de zakelijk georiënteerde vakgebieden interesseren hem. Dit komt terug in zijn voorkeur voor commercieel werk in brede zin. Ook is dit te zien in zijn voorkeur voor de zakelijke dienstverlening met meer nadruk op het organiseren. komt naar voren dat hij graag de combinatie zoekt tussen het omgaan met mensen en zakelijk georiënteerde activiteiten.

Uit het persoonlijkheidsonderzoek blijkt dat Geert vrij stevig in zijn schoenen staat. Hij wil graag iets bereiken, zet zich daarvoor in, en hij kan goed omgaan met de druk die dat met zich meebrengt. Sterker nog, hij vindt deze druk plezierig en het houdt hem scherp. Daarnaast komt naar voren dat Geert houdt van contacten en mensen om zich heen, waarbij hij het evenwicht weet te hanteren tussen een menselijke en zakelijke benadering. Daarbij is hij nuchter in zijn benaderingswijze: hij houdt ervan om naar concrete oplossingen toe te werken.

Persoonlijke herkenning

Dit totale plaatje is herkenbaar voor Geert. Het bevat niet zozeer nieuwe elementen, maar levert hem vooral een bevestiging op dat hij in de goede richting aan het kijken is. Als concrete studiemogelijkheden hebben we de volgende studies besproken: Human Resource Management, Facility Management, Toeristisch management, en Commerciële economie. Geert gaat zich deze studies verder verdiepen. Hij ontvangt de resultaten van het onderzoek en het verslag van onze gesprekken in een uitgebreide rapportage thuisgestuurd.

Geert
Havo-5 leerling
Studiekeuze

Delen

Wat anderen vertelden

“De combinatie van jouw capaciteiten, interesse en persoonlijkheid is heel bepalend voor het maken van een goede studiekeuze.”
Geert

Havo-5 leerling
Studiekeuze


Lees verder
“Bij het kiezen van een beroepsrichting is heel belangrijk om naast je interesses goed naar je persoonlijkheid te kijken.”
Maartje

Afgestudeerd in Kunst- en Cultuurwetenschappen
Beroepskeuze


Lees verder
“Je profielkeuze heeft veel invloed op de studies die je straks kunt kiezen.”
Ellen

Vwo-3 leerling
Profielkeuze


Lees verder