Web Analytics
Stel direct je vraag


Bij het kiezen van een beroepsrichting is heel belangrijk om naast je interesses goed naar je persoonlijkheid te kijken.

Vraag over beroepskeuze

Maartje heeft twee bachelors gevolgd: Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. Vervolgens heeft ze de master Kunst- en Cultuurwetenschappen gedaan. Maartje is anderhalf jaar geleden afgestudeerd, en heeft diverse sollicitaties gedaan, ook naar werkervaringsplaatsen. Ze merkt echter dat het lastig is om ergens tussen te komen. Er ligt nog een diepere laag onder: ze twijfelt of het werk als bijvoorbeeld voorlichter wel bij haar past. Dit soort werk sluit goed aan bij haar opleiding, maar het is vooral gericht op het presenteren en op de voorgrond treden. Maartje ziet zichzelf meer als iemand die zich op de achtergrond begeeft.

Op dit moment werkt Maartje bij een zorgverzekeraar, maar ze merkt dat ze hier onvoldoende in uitgedaagd wordt. Ze wil daarom nu bewuste keuzes maken. Ze ziet voor zichzelf twee mogelijke routes: voortborduren op haar studies, of een heel andere keuze maken. Maartje wil graag weten welke route ze het beste kan kiezen, en wat een eventuele andere keuze kan zijn.

Hoe pakken we dit aan?

We hebben ervoor gekozen om een beroepskeuzeonderzoek in te zetten, waarbij we enerzijds kijken naar haar interesses, en anderzijds naar haar eigenschappen en drijfveren.

Uit de uitkomsten van het onderzoek blijkt de grote passie die Maartje heeft voor kunst, cultuur en media. Zowel de creatieve kant ervan interesseert haar, alsook de literaire, culturele en historische kanten ervan. Verder is ze geïnteresseerd in specifieke toepassingsgebieden, zoals op het gebied van (tuin)architectuur. Daarnaast laat Maartje een duidelijke belangstelling zien voor sociaal wetenschappelijk werk, gericht op het bestuderen van gedrag en culturen van mensen in de samenleving.

Het persoonlijkheidsonderzoek laat zien dat Maartje snel last heeft van stress en spanning; ze kan moeilijk onder druk presteren, en houdt van duidelijke regels en structuren. Tegelijk beschikt Maartje over veel fantasie, en heeft ze behoefte aan afwisseling. In contacten met anderen is ze voorzichtig en zal ze niet snel geneigd zijn om zich te profileren.

Hoe nu verder?

In mijn overwegingen heb ik een aantal opties die ik graag met Maartje wil bespreken. Tijdens ons gesprek wordt duidelijk dat ze vooral enthousiast wordt over de optie om uit haar comfortzone te stappen, en daarmee te gaan werken aan meer stevigte in haar persoonlijk functioneren in verschillende omstandigheden. Het aanvankelijke idee van Maartje om wellicht naar het buitenland te gaan, juich ik in dat kader van harte toe. Wel is het voor haar belangrijk dat er voldoende structuur en houvast aanwezig is waarlangs ze haar pad kan gaan. Als mogelijkheden daarvoor hebben we het gehad over de studie Duitse taal en cultuur, en over andere mogelijkheden die aansluiten bij haar interesses, zoals architectuur, tuinarchitectuur, en kunstrestauratie. Maartje geeft aan dat ze hier enthousiast over is, en gaat er zelf verder mee aan de slag om het uit te werken. De uitkomsten van het onderzoek en het verslag van ons gesprek krijgt Maartje in een uitgebreide rapportage thuisgestuurd.

Maartje
Afgestudeerd in Kunst- en Cultuurwetenschappen
Beroepskeuze

Delen

Wat anderen vertelden

“De combinatie van jouw capaciteiten, interesse en persoonlijkheid is heel bepalend voor het maken van een goede studiekeuze.”
Geert

Havo-5 leerling
Studiekeuze


Lees verder
“Bij het kiezen van een beroepsrichting is heel belangrijk om naast je interesses goed naar je persoonlijkheid te kijken.”
Maartje

Afgestudeerd in Kunst- en Cultuurwetenschappen
Beroepskeuze


Lees verder
“Je profielkeuze heeft veel invloed op de studies die je straks kunt kiezen.”
Ellen

Vwo-3 leerling
Profielkeuze


Lees verder