Web Analytics
Stel direct je vraag


Studiekeuze en coronavirus

21 maart 2020

Voor veel eindexamenleerlingen is het een spannende tijd: ze zitten thuis. Toch komen de examens eraan. En ook de datum voor de inschrijving voor een studie komt dichterbij. En dat terwijl open dagen nu niet meer worden gehouden, of online worden aangeboden.

Hoe kun je toch tot een verantwoorde studiekeuze komen?

Examens

Een onzekere periode: de examendata staan gepland, maar het fysieke onderwijs ligt op dit moment stil. Scholen zijn op dit moment druk bezig om online onderwijs te organiseren. Er gaan zelfs stemmen op om als experiment er dit jaar voor te kiezen om geen eindexamens af te leggen. Hoe het ook gaat worden, het zal zeker anders gaan dan in andere jaren. Dit vraagt veel van de flexibiliteit van de leerlingen: je kunt als leerling je minder gericht voorbereiden dan normaal gesproken.

Oriëntatie op studies

In deze periode van het jaar zijn er vrijwel ieder weekend op één of meerdere hogescholen, universiteiten en ROC’s wel open dagen. Een goede manier om je te oriënteren op studies, de inhoud te kunnen ervaren, en de sfeer te proeven bij een studie. Ook meeloopdagen zijn daarvoor van groot belang: je kunt dan nog meer op basis van de inhoud van een studie bekijken of een studie jou aanspreekt.
Veel van deze activiteiten zijn vervallen vanwege het coronavirus. Voor sommige onderwijsinstellingen geldt dat ze opnieuw kijken hoe ze de oriëntatie willen vormgeven; andere zijn al zover dat ze online open dagen organiseren, waarbij je voorlichtingsvideo’s kunt bekijken. Mijn advies is: maak hier zoveel mogelijk gebruik van! Ook al is de beleving echt anders dan wanneer je ergens rond loopt, alle extra informatie kan je helpen om verder te komen in je keuze.

Aanmelding

Voor veel studies was de oorspronkelijke regeling dat je je vóór 1 mei moet hebben aangemeld. Voor het mbo was de datum van 1 april het uitgangspunt. In ieder geval is nu voor het hoger onderwijs de aanmelding met een maand verlengd, dus tot 1 juni! En met de uitgevallen sociale en sport activieiten heb je alle tijd en ruimte om serieus aan de slag te gaan met je studiekeuze. 

Studiekeuze

Het maken van een goede studiekeuze is op dit moment nog lastiger dan normaal gesproken, omdat de informatievoorziening anders en trager verloopt dan normaal gesproken. Daarom kan het goed zijn dat je hier graag een gericht advies over wilt krijgen. Je kunt bij ons terecht voor een professioneel studiekeuzeadvies.

Aanbieding

Vanwege het coronavirus is iedereen voorzichtig geworden in het onderhouden van sociale contacten, en terecht. Dit is ook het advies vanuit de overheid. Daarom hebben wij een speciaal aanbod ontwikkeld, waarbij we het contact verleggen van live contact naar contact via FaceTime of Skype.

Interesse in wat deze aanbieding inhoudt? Ga naar deze actiepagina of neem contact met ons op.

Margo de Vries
Psycholoog

Deel dit bericht

Meer